Krachtig omgaan met verlies
Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met een sterfgeval. Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 140.000 mensen en het aantal nabestaanden is een veelvoud hiervan. Sterven hoort bij het leven en rouwen dus ook. Rouwen is universeel, maar iedereen beleeft rouw op een andere manier. Als we niet goed weten hoe we om moeten gaan met verlies en rouw kan dit allerlei psychische en/of lichamelijke klachten tot gevolg hebben.
Rouwbegeleiding
Beaumind biedt rouwbegeleiding aan voor iedereen die worstelt met vraagstukken rondom verlies. Vaak gaat het om verlies van een dierbare, maar het kan ook gaan om verlies op andere vlakken (denk aan: echtscheiding, verlies van een baan, etc.). Na elk verlies krijgen we te maken met rouw. Vroeger werd vaak gedacht dat we een fase-model moeten doorlopen en de band met de overledene moeten doorbreken. Voor veel mensen gaat dit fase-model nog steeds op. Uit wetenschappelijk onderzoek is nu gebleken dat dit fase-model niet voor iedereen geldt. Een rouwproces is individueel en iedereen gaat hier anders mee om. Er bestaat geen goed of fout. Ook bestaat er een belangrijk model dat uitgaat van ‘rouwtaken’.
Dit zijn de volgende rouwtaken:
- De werkelijkheid van het verlies onder ogen zien;
- De pijn van het verlies ervaren;
- Aanpassen aan het leven zonder de overledene (of zonder de situatie);
Of deze rouwtaken bij iemand passen hangt van de persoon af. Steeds vaker kan gesteld worden dat er aan rouw geen einde komt en dat er ook een betekenisvolle positieve wending kan ontstaan bij de rouwende. Dit is het geval wanneer de rouwende een actieve opstelling heeft om goed met het verlies om te gaan.
Tijdens de rouwbegeleiding gaan we in op de persoonlijke manier van rouwen en kijk ik welke manier van rouwen het beste past. Dit is vaak niet in modellen te gieten. Bij voorkeur streef ik naar een actieve opstelling om goed met het verlies om te kunnen gaan.
Herken jij jezelf in de volgende vraagstukken? Dan kan rouwbegeleiding iets voor jou zijn:
- Ik vind het moeilijk om met mijn emoties om te gaan;
- Ik weet niet hoe ik met het gemis om moet gaan;
- Ik heb het gevoel dat ik teveel in het verdriet blijf hangen;
- Ik voel me al geruime tijd somber en neerslachtig;
- Ik weet niet hoe ik om moet gaan met de leegte;
- Ik voel me een slachtoffer door het verlies en blijf de vraag stellen: Waarom?;
- Ik vind het moeilijk om de draad weer op te pakken;
- Ik vind het moeilijk om positief verder te gaan;
- Ik ervaar stress-gerelateerde klachten door het verlies;
- Ik weet niet hoe ik met het verlies om kan gaan en wat goed voor mij is?
Rouwverwerking bij verlies van een kind
Het verlies van een kind is het meest ingrijpende dat je als ouder kan meemaken. Toen mijn zoon was overleden kwam ik in een rollercoaster van emoties terecht en het heeft lang geduurd dat ik weer rust kreeg. Ik heb gemerkt dat er nog een tekort is aan rouwbegeleiding bij het verlies van kinderen. Om deze reden heb ik mij gespecialiseerd in rouwverwerking en baseer ik de begeleiding voornamelijk op mijn eigen ervaringen. Ook help ik partners die door het verlies uit elkaar groeien en die eraan willen werken om toch samen verder te gaan.
Werkwijze
Na een intakegesprek kunnen we bepalen of er sprake is van een ‘klik’. Dit is van belang omdat er word gesproken over persoonlijke emoties waarbij je het gevoel moet hebben dat er vertrouwen is. Ik werk altijd vanuit de kernwaarden: vertrouwelijkheid en integriteit en deze kernwaarden zijn extra belangrijk als het gaat om het bespreken van emoties rondom verlies. Er heerst nog al te vaak een taboe rondom dit onderwerp, terwijl praten een goed middel is om te verwerken. Tijdens de sessies is daarom alle ruimte om te praten, maar ook hanteer ik oefeningen uit de mindfulness, de rouwtherapie, cognitieve gedragstherapie en positieve psychologie.
Voor wie?
De rouwbegeleiding is bestemd voor iedereen die behoefte heeft aan begeleiding tijdens rouw. Ik bied de begeleiding aan voor medewerkers binnen het bedrijfsleven en voor particulieren.
Investering
Een sessie bedraagt € 75,- (exclusief BTW) per uur.
Een standaard-sessie duurt 60 minuten. Afhankelijk van de wensen kan dit in overleg worden aangepast.
Locatie
Locatie voor particulieren
De sessies vinden plaats op de prachtige locatie “Thuis aan de Amstel” in Amsterdam. Deze locatie leent zich zeer goed voor deze sessies vanwege de goede bereikbaarheid en de ligging in een rustige omgeving. Ik huur hier een privé ruimte waar we in alle rust de sessie kunnen houden. Bij droog weer kunnen we wandelen langs de Amstel.
Locatie voor bedrijfsleven
De rouwbegeleiding bied ik ook aan voor het bedrijfsleven. Ik kan hiervoor ook gebruik maken van de locatie ‘Thuis aan de Amstel”, maar het is ook mogelijk om de sessie te houden op de locatie van het bedrijf zelf.