Durf jij de persoon te worden, die je in werkelijkheid bent?
17 juni 2017
Drie tips om grip te krijgen op jouw angst
25 april 2018

Ondernemen vanuit vertrouwen

 

Inleiding

De maand december is aangebroken en dat betekent voor mij de tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. In september 2016 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel en in 2017 is het ondernemerschap echt van start gegaan. Mijn eerste jaar als ondernemer was een grote zoektocht en ontdekkingsreis. Ik heb veel geleerd over het startende ondernemerschap, maar ook veel geleerd over mezelf. Het grootste inzicht over het ondernemerschap kreeg ik nog maar kort geleden. Als startend ondernemer grijp je alle kansen aan. Maar wat gebeurt er als je merkt dat je niet in de juiste richting zit? Ga je dan door of wijzig je van koers? Als je in loondienst werkt heb je helaas beperkte mogelijkheden om van koers te wijzigen. Als ondernemer heb je de vrijheid om zelf te bepalen wat de volgende stap dan is. Het is mij dit jaar ook overkomen. Ik wist dat ik de verkeerde keuze had gemaakt met betrekking tot een opdracht en dit werd tijdens de opdracht ook bevestigd. Ik koos ervoor om te veranderen van richting met alle gevolgen van dien. Het grootste inzicht dat ik hierna kreeg was dat je pas effectief kan ondernemen als je ook echt vertrouwen hebt. Vertrouwen in jezelf, vertrouwen in de onderneming en in de missie. In deze blog deel ik mijn inzichten als startend ondernemer.

 

Leren door te doen

Als je net start met ondernemen is alles nog nieuw en kan het soms lastig zijn om een keuzes te maken. Waar kan je mee beginnen? In welke activiteiten moet je juist meer tijd steken en welke minder? Vooral als zelfstandig ondernemer kan het ook nog eens aanvoelen alsof je er helemaal alleen voor staat. Er zijn geen collega’s waarmee je kan sparren. Je moet in eerste instantie alles zelf regelen en uitzoeken en daarbij ben je voor veel dingen tegelijk verantwoordelijk: strategie, marketing, sales en de uitvoering. Omdat je al snel bekendheid wil krijgen en een portfolio wilt opbouwen gebeurt het vaak dat je “Ja” zegt op de aanvragen die binnenkomen. Ik heb dit jaar al gemerkt: het is hollen en stilstaan. Soms kan het zijn dat je twee maanden geen opdrachten hebt en de andere maand komen er vier aanvragen tegelijk binnen. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste opdrachten uitvoert? Door dicht bij jezelf en de bedrijfsmissie te blijven kies je veelal de juiste opdrachten. Hoe weet je nu wat de juiste opdrachten zijn? Hier kom je alleen maar achter door veel te gaan doen. Al doende leert men en je kan er dus achter komen dat je op de verkeerde weg bent. Ik zie dit niet als falen, maar als kans om juist als ondernemer sterker te worden. Het is juist goed om fouten te maken, want hierin zitten de grootste leerpunten.

 

Onderneem actie als je op de verkeerde weg bent

Dit jaar heb ik leuke opdrachten uitgevoerd en de meeste opdrachten lagen geheel in lijn met mijn bedrijfsmissie en mijn normen en waarden. Dit jaar is het mij ook overkomen dat ik een opdracht had aangenomen en na een week wist ik dat ik op de verkeerde weg was. Hoewel er veel voordelen aan de opdracht zaten ging ik elke dag met een onbevredigend gevoel naar de opdrachtgever. Je staat er dan geheel alleen voor om daadwerkelijk ook actie te ondernemen. Er zijn geen collega’s met wie je kan overleggen en er is geen leidinggevende met wie je de vervolgstap kan bespreken. Voor mij zat er niks anders op dan te stoppen met alle gevolgen van dien. De omgeving reageerde met vraagtekens. Hoe kan je nu zo een mooie opdracht laten gaan?

 

Ondernemen vanuit vertrouwen

Ik kreeg veel negatieve reacties en had op het moment dat ik stopte ook geen nieuwe opdracht. De kans op een nieuwe opdracht in 2017 leek erg klein. November en december zijn maanden waarin de opdrachten niet voor het oprapen liggen. Hoewel ik erop vertrouwde dat ik de juiste keuze had gemaakt kwam mijn innerlijke criticus ook weleens voorbij: “Was dit nu echt de juiste beslissing?”. Gelukkig overheerste mijn gevoel van diep vertrouwen en al in de eerste weken na mijn opzegging kwamen er diverse aanvragen binnen. Waar deuren gesloten worden gaan er weer nieuwe deuren open. In dit geval de juiste deuren. Zo heb ik het in deze laatste maanden van het jaar drukker dan ooit en heb ik zelfs de kans gekregen om mijn trainerschap ook op andere gebieden te ontwikkelen. Tijdens de eerste periode van 2018 zit mijn agenda vol en dit had ik nooit rustig kunnen plannen als ik nog in de opdracht zat.

 

Durf risico’s te nemen als het nodig is

Mijn grootste inzicht is dan ook dat je als ondernemer altijd risico’s moet durven nemen en je moet kunnen vertrouwen op jouw gevoel. Als je weet dat je op de verkeerde weg zit, onderneem dan actie, want er is niemand anders die voor jou beslissingen kan maken.  Laat je in het ondernemerschap niet altijd leiden door opdrachten waarmee je veel geld kan verdienen. Als je weet dat je niet op de goede plek zit verander dan van koers. Wees bereid om persoonlijke hobbels te overwinnen en om fouten te maken. Op deze manier kom je als ondernemer steeds dichter bij de bedrijfsmissie te staan en komen er ook opdrachten binnen die hier bij passen. Als er even geen opdrachten zijn, raak dan niet onzeker en raak niet in paniek. Onderneem dan acties vanuit rust en vertrouwen. Als je voor jezelf weet dat je er alles aan doet om stappen te maken dan komt het vanzelf. Als blijkt dat er dan nog steeds geen opdrachten binnenkomen, dan kan je de aanpak veranderen. Je moet dingen uitproberen om te weten wat wel en niet werkt. Het ondernemerschap is een grote leerschool waarin je risico’s moet durven nemen. Als je 100% vertrouwt in jezelf en de onderneming dan zullen de juiste dingen vanzelf op het pad komen.

2 Comments

  1. Anke schreef:

    Hallo! Fijn om je blogs te lezen, het komt echt bij me binnen. Ben van advocatuur geswitcht naar de muziek , tien jaar geleden, en hoewel dat deed ik nooit wat ik echt wilde, namelijk een muziektheatershow maken. Nu, een jaar burnout, heb ik deze show bijna af. Ik zie mijn angsten ook onder ogen en heb veel aan jouw tips. Erg bedankt daarvoor!

    • Audrey Loman schreef:

      Lieve Anke, bedankt voor jouw lieve bericht. Wat een mooie keuze en omslag heb je gemaakt! Ik kan mij goed voorstellen dat je veel plezier beleeft in de muziekwereld… Ik vind het knap dat je zo voor jezelf durft te kiezen. Als we dit steeds meer durven te doen dan gaat het op allerlei gebieden stromen merk ik. Heel veel succes met jouw muziektheatershow! Veel liefs, Audrey

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *