Samen verder na verlies van een kind
21 mei 2017
Ondernemen vanuit vertrouwen
3 december 2017

Durf jij de persoon te worden, die je in werkelijkheid bent?

 

Inleiding

We hebben allemaal bewust of onbewust persoonlijke verlangens en dromen, We kunnen dromen hebben over wat we in de toekomst willen bereiken of over wat we willen gaan doen. Helaas blijft het voor veel mensen bij het dromen en worden veel dromen niet verwezenlijkt. Deze blog gaat over het durven verwezenlijken van jouw dromen. Nu heb ik het niet over dromen als bijvoorbeeld op vakantie gaan naar een bepaalde bestemming of het kopen van een auto. De droom waar ik het in deze blog over heb zijn de dromen die voortkomen uit diepe persoonlijke verlangens en intenties. We herinneren ons vaak nog dat we als kind nog geloofden in grote dromen over wat we wilden worden. Dan riepen we enthousiast en uitgelaten: “Later als ik groot ben dan word ik .……..”. We riepen dan iets waar we niet over hadden nagedacht, maar wat we op dat moment echt wilden. Als kind waren we nog onbevangen en geloofden we nog in onze dromen. Hoe ouder we worden hoe meer we het geloof in onze dromen kwijtraken. Dit komt door allerlei factoren. We gaan o.a. geloven in belemmerende en beperkende overtuigingen over ons eigen vermogen om dingen waar te maken. Dit kan voor een groot deel komen door de omgeving waarin we in zijn opgegroeid. Het kan zijn dat de omgeving het idee heeft gegeven dat je iets niet kan of dat dingen voor jou niet zijn weggelegd. Ook kan het zijn dat je in een omgeving bent opgegroeid waarin je niet werd gestimuleerd om te geloven in jezelf en talenten en krachten. Daarnaast is een andere beperkende factor het rationele denken. Het rationele denken helpt ons in vele gevallen verder, maar we kunnen door ratio ook verder verwijderd raken van onszelf. We kiezen dan vaak voor veiligheid en financiële zekerheid en negeren onze eigen persoonlijke verlangens en intenties. Gelukkig zijn we nooit te oud om te veranderen. Voor iedereen is het weggelegd om persoonlijke dromen te realiseren, ook al denk je misschien dat dit niet aan jou is besteed.

 

Neem jouw diepe verlangens en dromen serieus

Als je je diepe verlangens en dromen serieus gaat nemen dan zal je merken dat je steeds meer gaat handelen op basis van deze verlangens en dromen. Ik ben zelf werkzaam als trainer mindfulness ( een training ter reductie van stress) en zie regelmatig mensen worstelen met deze levensvraagstukken. Het werk dat ze doen geeft geen voldoening meer en daardoor gaan ze elke dag met lood in de schoenen naar het werk. Dit zorgt voor veel stress en onrust. Zo heb ik een iemand leren kennen die jaren werkzaam was bij een grote financiële instelling. Ze deed haar werk goed en daarom bleef ze ook jaren in deze functie werken. Diep van binnen voelde ze dat deze baan haar niet bevredigde. Ze was heel creatief en droomde als kind al om kunstenaar te worden. Ook in haar vrije tijd schilderde ze veel en dat waren de momenten waarop ze zich heel gelukkig voelde. Natuurlijk moest er ook geld worden verdiend en daarom koos ze voor een functie bij de bank. Ze heeft het 20 jaar volgehouden en raakte steeds meer in een depressie en uiteindelijk moest ze drie burn-outs zien door te komen. Pas na de derde burn-out wist ze zeker dat er iets veranderd moest gaan worden. Ze besloot om parttime te gaan werken en daarnaast gaf ze veel meer gehoor aan haar verlangen om meer te doen met haar creativiteit. Door deze stap te nemen kreeg ze al veel meer rust en kon ze steeds meer actie ondernemen om haar droom te verwezenlijken: het geven van schilderlessen. Dit is slechts een voorbeeld van iemand die veel stress kreeg doordat ze haar diepe verlangens niet serieus genoeg nam. Ze besloot eerst te gaan voor status, financiële zekerheid en het voldoen aan de verwachtingen van de omgevingen. Hoe meer je van jouw eigen pad afraakt hoe meer onrust je zal opmerken. Het is dus noodzakelijk om gehoor te geven aan wat jij wilt los van externe factoren. Je zou jezelf nu de vraag kunnen stellen: Als geld en omgeving geen rol speelt, wat zou je dan het liefste willen doen? Natuurlijk ontstaat er weerstand op deze vraag, maar dat is het ego dat gelijk wilt hebben en alles wilt rechtvaardigen. Laat dit stemmetje maar los en schrijf in alle rust op wat je allemaal wilt doen en bereiken. 

 

Geef gehoor aan deze dromen door het nemen van kleine acties

Vaak denken mensen dat je het hele roer moet omgooien als je een droom wilt verwezenlijken. Dit is een mogelijkheid, maar brengt veel onzekerheid en angst met zich mee. We hebben allemaal nog steeds te maken met persoonlijke angsten en ook hebben we onze verantwoordelijkheden. Het is in vele gevallen niet altijd mogelijk om het roer om te gooien, vanwege bijvoorbeeld de zorg voor een gezin of het hebben van een hypotheek. In de meeste gevallen raad ik daarom aan om kleine acties te doen en de droom in kleine stapjes te verwezenlijken. Het gaat er namelijk ook om dat je plezier beleeft aan het verwezenlijken van een droom. Vaak is het pad ernaar toe leuker om te bewandelen dan het behalen van het einddoel zelf. Ook ik ben op latere leeftijd gehoor gaan geven aan mijn diepe verlangen om trainer of coach te worden. Op jonge leeftijd wist ik al dat ik mensen wilde helpen en las al veel boeken over persoonlijke ontwikkeling. Toch koos ik ervoor om een studie Economie te gaan doen. Ik gaf geen gehoor aan mijn diepe verlangen om mensen persoonlijk te gaan helpen en koos voor veiligheid en financiële zekerheid. Met een diploma economie op zak was je immers verzekerd van een baan. Tijdens mijn werk als consultant bleven mijn verlangens en intenties om mensen te helpen aanwezig. Ik sprak mijn verlangen ook uit en tijdens mijn werk werd ik naar de menselijke kant toegetrokken. Op een gegeven moment kon ik niet anders meer. Na het doorleven van een persoonlijke crisis (het verlies van mijn zoon) kon ik niks anders meer dan gehoor geven aan mijn dromen.

 

Omgaan met angsten en kritiek

Mijn talenten kon ik goed gebruiken in het vak van trainer en coach en ik voelde me zelfs geroepen om dit te gaan doen. Ik begreep ook direct waarom mensen een beroep kiezen uit een bepaalde roeping. Maar ook ik was nog bang voor wat de toekomst mij zou gaan brengen. Ik moest een veilige baan gaan omruilen voor een onzeker bestaan als zelfstandige. Daarnaast kreeg ik ook te maken met oordelen vanuit de omgeving. Als ondernemer moet je jezelf zichtbaar maken en dat gaat gepaard met positieve reacties maar ook veel negatieve reacties. Reacties als: “Moet jij nu ook zo nodig jezelf zichtbaar maken?” of “Zijn er niet al genoeg coaches en trainers”. Daarnaast krijg ik ook andere reacties met een negatieve lading, zoals: “Ja, jij hebt makkelijk praten met een man met een baan”. Uit deze opmerkingen blijkt dat de persoon de handdoek al in de ring heeft gegooid en leeft volgens de overtuiging dat het voor/hem of haar niet is weggelegd. Als het echt je roeping is dan heb je de kracht om goed om te gaan met deze reacties. Gelukkig zeggen deze reacties ook meer over de mensen die deze oordelen hebben. Je hoeft er dus niks mee te doen. Hoe kan je nu gehoor geven aan jouw verlangens? Maak eens een overzicht van waar je nu staat en wat je hebt bereikt. Komt dat overeen met wat je eigenlijk wilt gaan doen? Zijn er overeenkomsten en zie je raakvlakken met hetgeen je wilt gaan doen? Werk een stappenplan uit hoe je je droom wilt gaan verwezenlijken al dan niet met een coach of mentor.

 

Geloof in jezelf

Dit klinkt heel simpel, maar dit is een van de belangrijkste voorwaarden voor het waarmaken van een droom. Als je niet in jezelf gelooft dan zullen dromen in rook opgaan. Vaak zijn persoonlijke verlangens zo sterk aanwezig dat je ook de kracht krijgt of hebt om er iets mee te doen. Ze zijn er immers niks voor niks. Ook zal je gaan opmerken dat je jouw unieke talenten en eigenschappen kan inzetten om deze droom te verwezenlijken. Als je je dat eenmaal beseft dan kan je jouw missie gaan volbrengen. Net zoals een organisatie werkt vanuit een bepaalde missie kan jij dat als persoon ook gaan doen. Geloof er ook in dat dit jouw missie is en dat jij de aangewezen persoon bent om het te gaan doen. Je hebt er immers zelf voor gekozen en jij beschikt over unieke talenten en eigenschappen om de missie te volbrengen. Het geloven in jezelf is zeker niet makkelijk, maar dit is wel iets wat je kan gaan ontwikkelen. Ik doe dit door het veelvuldig toepassen van mindfulness. Door aandacht te hebben voor beperkende overtuigingen kan je ze gaan opmerken als dingen die bij je horen, maar die niet van jou zijn. Je hebt ze ook ooit een keer ontwikkeld. Door inzicht te krijgen waardoor belemmerende overtuigingen zijn ontstaan ben je beter in staat om er afstand van te nemen. Hierdoor krijg je de ruimte om je aandacht te verleggen naar stimulerende en positieve gedachten die jou helpen de missie te volbrengen. Het verwezenlijken van jouw dromen heeft voor het grootste deel te maken met mindset. Een mindset die vervult is met geloof brengt jou verder op jouw pad. Geloven in dromen is niet alleen voor kinderen weggelegd. We kunnen als volwassenen ook altijd nog de persoon worden die we willen zijn.

 

“Logic will get you from A to B,

Imagination will take you everywhere”

  • – Albert Einstein –

 

Beaumind biedt coaching aan op het gebied van persoonlijke effectiviteit en trainingen mindfulness. Voor meer informatie over coaching, klik hier. Voor meer informatie over mindfulness, klik hier.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *