Ondernemen vanuit vertrouwen
3 december 2017
Effectief ondernemen met mindfulness
3 oktober 2018
Ondernemen vanuit vertrouwen
3 december 2017
Effectief ondernemen met mindfulness
3 oktober 2018

Drie tips om grip te krijgen op jouw angst

Angsten kennen we allemaal. We kunnen te maken hebben met kleine angsten, zoals een angst dat iets niet gaat lukken. We kunnen ook te maken hebben met grote angsten, zoals angst voor de dood of angst om jezelf volledig te laten zien. Angst heeft wel degelijk een positieve functie, alleen kunnen angsten ons ook onnodig en behoorlijk in de weg zitten. Door angsten kunnen we behoorlijk beperkt worden in onze vrijheid. Tijdens de training mindfulness bespreken we regelmatig het onderwerp angst. Angst kan namelijk een bron zijn voor stress en dit heeft zijn uitwerking in verschillende lichamelijke en mentale klachten. Ook heb ik zelf te maken te maken gehad met een angststoornis, nadat mijn zoon was overleden. Ik heb ervaren hoe het is om dagelijks met angsten te leven. Gelukkig zijn er manieren om angsten te overwinnen. In deze blog geef ik drie tips:

 

1) Leer jouw angst kennen

Als we stress of angst ervaren hebben we vaak de neiging om ons ertegen te verzetten, om weg te vluchten of we kunnen bevriezen. Dit is een natuurlijke reactie op stress of angst. We moeten in ons leven bepaalde angsten hebben om te overleven. Als we continue toegeven aan de reactie dan hebben we geen tijd om onze angsten te leren kennen. Vaak wordt angst veroorzaakt door de dingen die we meemaken in ons leven. Het kan ook zijn dat je een meer angstig persoon bent dan de ander. Het is goed om jouw angst te leren kennen. Wat zijn de veroorzakers van jouw angsten? Vaak merk je dan op dat het veroorzaakt is door bepaalde gebeurtenissen en dat angst onnodig lang in jouw systeem is gebleven. Je kan de angst ook onderzoeken op de momenten dat je angst ervaart. Wat voel je op dat moment in jouw lichaam? Welke gedachten heb je tijdens momenten van angst? Kan je het gevoel ook omschrijven? Als we onze angst leren kennen krijgen we meer begrip en kunnen we ook eerder signaleren wanneer angst begint op te treden. Als we onze bewustwording vergroten krijgen we de mogelijkheid om op andere manieren op angst te reageren. 

 

2) Ondervraag jezelf: Is de angst op dit moment reëel?

Of we nu te maken hebben met grote angsten of kleine angsten, vaak zijn onze angsten niet gebaseerd op de realiteit. De angst kan voortkomen uit eerdere gebeurtenissen, maar vaak is het zo dat angsten niks te maken hebben met de momenten waarop je de angst ervaart. Zo kan het voorkomen dat je je onnodig zorgen maakt over de toekomst. We kunnen bijvoorbeeld beren op de weg zien voordat je aan iets bent begonnen. Dit is zonde, want vaak doen we dingen niet uit angst dat er iets gaat gebeuren of dat er iets gaat mislukken. Als je jouw angst leert kennen kan je na een tijd ook jezelf een aantal vragen stellen. Een bekende vraagstelling is ontwikkeld door Byron Katie. Zij heeft vier vragen bedacht die je jezelf kan stellen als je last hebt van bijvoorbeeld angstige gedachten: 1) Is het waar? 2) Kun je absoluut zeker weten dat het waar is? 3) Hoe reageer je op die gedachte? En 4) Wie zou je zijn zonder die gedachte? Zij heeft deze vraagstelling verwerkt in een therapie en helpt daarmee mensen die te maken hebben met destructieve gedachten. De kracht van deze vraagstelling is dat je op een gegeven moment gaat inzien dat de gedachten niet waar zijn. Zodra je niet meer in jouw angstige gedachten gelooft is de angst al een stuk minder geworden of zelfs verdwenen. 

 

3) Omarm jouw angsten met compassie

We hebben de natuurlijke neiging om ons te verzetten tegen angst. We willen het niet en als we het ervaren dan kunnen we daar ook nog eens over gaan piekeren. Op deze manier houdt je de angst als het ware in stand doordat je de aandacht erop legt. Er bestaat ook een andere manier om te reageren op angst en dat is acceptatie. Dit kan in het begin een lastige opgave zijn, maar dit kan je wel oefenen. Angst is iets dat heel normaal is en vanuit het oude brein wordt angst gereguleerd. Helaas weet ons brein niet altijd wanneer iets echt is of niet echt en daarom ervaren we angsten heel levendig. Zodra je opmerkt dat je angst hebt kan je ervoor kiezen om de angst te onderzoeken en rustig te blijven. Je zou bijvoorbeeld een kalmerende ademhaling kunnen gaan toepassen. Op de momenten dat je de pieken van angst ervaart zeg je tegen jezelf dat je dit juist mag ervaren. Je hoeft het niet weg te drukken en je accepteert dat het er is. Juist in deze acceptatie zit de helende kracht. Als je dit blijft oefenen, dan zal je na verloop van tijd een groot verschil opmerken. Je kan dan het gevoel krijgen dat je jouw eigen angsten kan overwinnen. Overwin jezelf door dingen te doen die je eigenlijk niet durft. Dit kan je doen door kleine stapjes te nemen. Als je bijvoorbeeld niet voor een groep durft te spreken probeer dan eerst voor een kleiner groepje te spreken en breidt deze groep steeds meer uit. Alleen als je buiten jouw comfort zone treedt kan je stappen maken en angsten overwinnen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *