
Drie tips om grip te krijgen op jouw angst
25 april 2018
Kennismaking met compassie
11 november 2020Drie tips: Effectief ondernemen met mindfulness
Inleiding
Het ondernemerschap is een groot avontuur met vele mooie en minder mooie aspecten. Als startende ondernemer kan je van alles tegenkomen: kansen, overwinningen, teleurstellingen, succesvolle opdrachten, tevreden klanten en minder tevreden klanten. Toen ik zelf in 2016 begon met ondernemen lag de wereld voor mij open. Ik had een droom die ik wilde verwezenlijken en vol goede moed ben ik aan mijn avontuur begonnen. Nu twee jaar verder ben ik nog steeds met veel plezier mijn droom aan het verwezenlijken. Ik heb de afgelopen jaren inzichten opgedaan die ik heb vertaald naar praktische veranderingen in mijn ondernemerschap. Deze tips deel ik graag met startende ondernemers:
1) Structuur in de werkweek en heldere week en maanddoelen
In het begin van mijn ondernemerschap voelde ik mij verantwoordelijk voor alles in mijn onderneming: – acquisitie, netwerken, social media, uitvoering, marketing etc. Als je net start dan is het ook goed om eerst alles zelf uit te voeren, zodat je wellicht in een latere fase kan kijken wat je wel en niet uitbesteed. Je kan er al doende achter komen dat sommige dingen je wel en niet liggen. Als blijkt dat een activiteit veel energie kost, vraag dan om hulp of besteed zaken uit (investeringsbeslissing). Omdat je in de eerste jaren misschien veel zelf doet is het belangrijk om een bepaalde structuur aan te brengen. In het begin deed ik alles op gevoel en zat er geen structuur in mijn agenda. De ene dag was ik aan het netwerken en de volgende dag zat ik weer aan de administratie. Na verloop van tijd ben ik hier verandering in gaan aanbrengen. Ik maak elke week een weekplanning en deze zijn gebaseerd op de maand en jaarplanning. (ik gebruik hiervoor een business planner van Daily Greatness). Ik schrijf ook elke week en maand op wat ik wil bereiken en ook de omzet specificeer ik elke maand. Voor elk jaar maak in mijn gewenste omzet inzichtelijk en weet ik hoeveel opdrachten ik in een jaar wil doen. Op basis hiervan maak ik inzichtelijk wat ik elke week ga doen en breng ik een bepaalde structuur aan in de werkweek. Een week kan er als volgt uit zien (Maandag: netwerken (koffie, meetings, afspraken met potentiële en bestaande klanten en werken aan inhoud, dinsdag: schrijven van trainingsmaterialen en uitvoeren trainingen, donderdag: uitvoeren trainingen, vrijdag: administratie en voorbereiden trainingen). In het begin is het even zoeken naar de juiste structuur, maar na een tijdje brengt deze structuur steeds meer rust en dit leidt zelfs tot een omzetverhoging.
2) Meer bereiken door minder te doen en zelfzorg
Elke ondernemer is enthousiast om te starten. Dit is een goede basis om te starten en daaruit vloeien vaak vele afspraken, drukke weekplanningen en wellicht ook overvolle agenda’s. In het eerste jaar heb ik veel tijd besteed aan netwerken. Ik leerde van mijn business coach dat ik de eerste drie jaar moest investeren in tijd en geld en dat na het derde jaar de investeringen moesten dalen. In het eerste jaar heb ik veel tijd geïnvesteerd en vooral in netwerken; koffie-afspraken, bijwonen van presentaties & netwerkevents etc.) Na een jaar is dit op een natuurlijke wijze minder geworden en wat ik merkte is dat ik door minder te doen juist meer heb bereikt. Kijk goed welke afspraken wel en niet belangrijk zijn en stel prioriteiten aan afspraken. Soms kan het handig zijn om veel te netwerken, maar je voelt na een tijdje ook aan of bepaalde contacten uitlopen tot een opdracht of niet. Mijn advies is om in het begin te kijken hoeveel tijd je wilt besteden aan netwerken en welke netwerkactiviteiten bij jou passen: borrels, seminars, lunch. Na verloop van tijd kan je hier ook in gaan strepen. Kies bewust voor de activiteiten die bij jou passen. Net zo belangrijk als netwerken is ook zelfzorg. Als ondernemer denk je altijd wel aan je bedrijf (bewust of onbewust). Zorg ervoor dat je bepaalde tijdsblokken dingen voor jezelf doet om op te laden. Of neem bepaalde dagen bewust afstand van jouw bedrijf om weer frisse en nieuwe inzichten op te doen. Uiteindelijk is jouw bedrijf een spiegel voor jou als persoon. Als je goed in jouw vel zit dan plukt jouw bedrijf hier de vruchten van.
3) Leer omgaan met tegenslag en teleurstelling
Het ondernemerschap kent ups, maar ook downs. We hebben bepaalde verwachtingen en we willen allemaal dat we onze diensten en producten kunnen verkopen. Ik heb altijd met bepaalde doelen gewerkt en daarbij zag ik ook vaak de route die ik moest bewandelen om die doelen te bereiken. In sommige gevallen zijn deze routes ook uitgekomen, maar soms moest ik ideeën en verwachtingen ook loslaten. Zo heb ik ook te maken gehad met teleurstellingen, bijvoorbeeld: opdrachten die niet voldeden aan de verwachtingen of trainingen die op het laatste niet moment niet doorgaan. Ik heb voor mezelf een aantal manieren gevonden die ik toepas om met deze teleurstellingen om te gaan (of wie weet zijn dit juist geen teleurstellingen maar juist kansen om te groeien). Ik probeer van elke teleurstelling weer iets te leren en het om te buigen naar iets positiefs. Als je aan jezelf werkt op dit gebied, dan zie je na verloop van tijd ook een omzetverhoging. Ik leerde steeds meer loslaten en te focussen op de belangrijke dingen en na twee jaar ondernemen heb ik mijn gewenste jaaromzet behaald. De allerbelangrijkste tip die hieruit voorkomt is: Geef nooit op! Ook al gaat het niet zoals je had verwacht, blijf doorgaan en geloven in jouw droom. Zorg goed voor jezelf en investeer in persoonlijke ontwikkeling. Als het goed gaat met jou, dan is de kans groot dat het ook goed gaat met jouw bedrijf.